Hormon spiral kan anvendes af næsten alle kvinder også:
- Kvinder med kraftige blødninger, hvor spiralen også er en behandling.
- Kvinder med forhøjet blodtryk og kvinder der tidligere har haft blodpropper.
- Unge og kvinder der ikke har født eller lige har født. Den har ingen indflydelse på amning.
- Kvinder med cyklisk hovedpine.
- Kvinder med endometriose
- Kvinder med blodmangel.
Virkning af hormonspiralen:
Hormonspiralen afgiver dagligt en lille mængde levonorgestrel, som er et gestagen. Hormonet mindsker slimhinden i livmoderen, men påvirker ikke den normale hormoncyklus. Hormonspiralen giver ikke vægtstigning på over 500 gram i talrige undersøgelser. Spiralen påvirker ikke kolesteroltallet. Der er 2 typer hormonspiral – Mirena og Jaydess. Jaydess bruges mest til unge piger, den afgiver mindre mængde hormon end Mirena. Mirena kan ligge i 5 år og Jaydess i 3 år.
Fordele ved hormonspiralen:
Hormonspiralen nedsætter menstruationssmerter og blødningen drastisk. Varigheden af menstruationerne forkortes til få dage. 20-40% ophører helt med at have menstruation inden for det første år. Spiralen beskytter også mod underlivsbetændelse.
Ulemper ved hormonspiralen:
Der kan være pletblødninger i 3-6 måneder i indkøringsfasen. Enkelte kan have øget uren hud, humørsvingninger og brystspænding i starten, men det forsvinder som regel efter nogle måneder.
Oplægning af spiral:
Spiralen lægges inden for 5-10 dage efter 1st menstruationsdag,. Du kan med fordel tage 2 pamol og 400 mg Ipren ca. 1 time før. Du får lavet en gynækologisk undersøgelse og ultralydsskanning før oplægningen. Der lægges eventuelt lidt lokalbedøvelse i livmoderhalsen hvorefter spiralen lægges. Snorene på spiralen afklippes med en længde på 2 cm.
Herefter kontrolleres spiralens placering i livmoderen med ultralyd. I dagene efter kan der være menstruationslignende smerter. Du tilbydes kontrol efter 2-4 mdr
Er der risiko ved oplægning af spiral
I meget sjældne tilfælde kan man få infektion, der nødvendiggør at spiralen igen må fjernes. Ekstremt sjældent kan en spiral gennembore livmoderen til bughulen, hvis man tidligere er blevet opereret i underlivet.
Kan jeg selv tjekke om den er på plads:
Du kan med en finger mærke de to tråde der hænger et stykke ned i skeden. Kan du ikke mærke trådene og kan din læge ikke se trådene, bør du have udført en ultralydsscanning hos gynækologen.
Du bør kontakte lægen:
- Ved mistanke om at spiralen er udstødt eller ikke sidder korrekt.
- Ved mistanke om graviditet.
- Ved feber, smerter og ildelugtende udflåd.
- Ved pludselige ændringer i dit blødningsmønster