Polycystisk ovarie syndrom

Definition

En kvinde har PCOS i en eller anden grad, hvis hun opfylder 2 af nedenstående 3 betingelser

1. Polycystiske ovarier, dvs. forstørrede æggestokke (ovarier) med mange (poly) små ægblærer (cyster)
2. Mere end 35 dage mellem ægløsningerne
3. For mange mandlige kønshormoner

Hyppighed
PCOS er ret almindeligt. Mindst 5 % af alle kvinder har PCOS, men i virkeligheden er hyppigheden formentlig meget større måske helt op til 20 %. PCOS er ikke en sygdom, men snarere en variant af det normale.

En arvelig medfødt tilstand
PCOS nedarves både gennem faderen og gennem moderen, dvs. tilstanden er medfødt.

  • Arketypen på en mand med ”PCOS” er tidligt skaldet, men han har kraftig hårvækst i ansigtet og på kroppen.
  • Arketypen på en kvinde med PCOS er den skæggede dame i cirkus. Hun er fed og muskuløs, hun har skæg og også kraftig hårvækst på resten af kroppen, hendes hår er fedtet og huden uren, hendes stemme er dyb, og hun har ingen menstruationen og ingen børn.

Symptomer
Kvinder med PCOS søger typisk læge enten pga. barnløshed eller pga. uregelmæssig cyklus.

Få, færre eller ingen ægløsninger gør det vanskeligere at blive gravid. Hvis der kræves 4 ægløsninger, for at opnå graviditet, og der kun er 2 ægløsninger om året, så må det jo i sagens natur tage mindst 2 år, før graviditeten indtræder. Hertil kommer, at nogle kvinder med PCOS pga. smerter og øget udflåd oplever ægløsningen som frastødende, og som noget, der i hvert fald ikke inviterer til det samleje, som ellers kunne have resulteret i graviditet.

Menstruations-cyklus er forlænget til mindst 5 uger, men der kan også gå måneder og i de sværeste tilfælde år mellem menstruationerne. Mange har aldrig haft en regelmæssig cyklus på 28 dage. Hos andre er den uregelmæssige cyklus tilsyneladende et nytilkommet fænomen. I virkeligheden har disse kvinder bare en let PCOS, som først slår igennem med en i øvrigt upåagtet vægtstigning.

Kvinder med PCOS har lettere ved at øge i vægt og har lettere til fedme. På den anden side er normal-vægtige kvinder med PCOS typisk aktive idrætsudøvere. Overvægt og fedme forværrer PCOS. I de letteste tilfælde bryder PCOS som sagt først frem, i og med kvinden øger i vægt for eks. når hun holder op med at dyrke idræt. I de letteste tilfælde er der altså en glidende overgang mellem PCOS med symptomer og PCOS uden symptomer.

Mange mandlige kønshormoner fører til uren hud (acne) og øget hårvækst. Det kræver dog, at kvinden i denne henseende er modtagelig for mandlige kønshormoner. Det er jo heller ikke alle mænd, som kan få skæg, eller som får bumser. Mange mandlige kønshormoner øger også muskelmasse og muskelstyrke, og samtidig stimuleres kvindens lyst og trang til idræt og konkurrence. Det er altså ikke tilfældigt, at PCOS er overrepræsenteret blandt kvindelige idrætsudøvere.

Gynækologisk undersøgelse
Gynækologisk ultralydundersøgelse viser polycystiske ovarier, dvs. forstørrede ovarier med mere end 12 små randstillede ægblærer (cyster / follikler).

Ultralyd billeder af normalt ovarium og pco-ovarium
Normal æggestok Æggestok ved PCOS

Blodprøver
Laboratorieundersøgelser ved PCOS
FSH Normal
Ratio LH / FSH Forhøjet 1)
Testosteron Forhøjet 1)
Insulinfølsomhed Nedsat 1)
Prolaktin Normal
TSH Normal
17-OH-Progesteron Normal 1)
1) måles normalt ikke

De overordnede kønshormoner FSH (follikelstimulerende hormon) og LH (luteiniserende hormon) udskilles af hypofysen. FSH stimulerer ægblærens (cystens / folliklens) vækst frem mod ægløsning, mens LH fremkalder ægløsning. En almindelig ægløsningstest måler for eks. LH i urin. Ved PCOS er FSH normal, og LH er typisk dobbelt så høj som FSH.

LH stimulerer også produktionen af mandligt kønshormon bl.a. testosteron i ovarierne.

Fordi LH er højere ved PCOS, producerer PCOS-ovarierne også mere testosteron. Dette fører i sin tur til uren hud, øget hårvækst og øget muskelmasse. PCOS er som sagt hyppigere blandt kvindelige atleter. Det mandlige kønshormon giver dem både den nødvendige muskelmasse og muskelstyrke og den psyke, som giver dem lyst til at slås og konkurrere.

Kvinder med PCOS har lettere ved at øge i vægt og sværere ved at tabe sig end kvinder uden PCOS. Det skyldes nedsat følsomhed for insulin. Ingen ved rigtig, hvorfor følsomheden for insulin er nedsat. Insulin er nødvendigt for cellernes optagelse af sukker. I værste fald fører nedsat følsomhed for insulin til sukkersyge (type 2 diabetes eller gammelmands-sukkersyge).

Prolaktin (mælkehormonet), TSH (thyreoideastimulerende hormon – det overordnede stofskiftehormon) og 17-OH-progesteron måles for at udelukke tilstande (henholdsvis hyperprolaktinæmi, stofskifteforstyrrelser og en binyresygdom), som til forveksling ligner PCOS, men som skal behandles på en helt anden måde.

Prognose
PCOS brænder med tiden ud af sig selv formentlig fordi ovariernes indhold af æg med tiden mindsker under et kritisk niveau. Måske er PCOS når alt kommer til alt blot naturens måde at beskytte kvinden mod flerfoldsgraviditeter pga. alt for mange æg i ovarierne.

Kvinder med PCOS og især overvægtige kvinder med PCOS er disponeret til type 2 diabetes. Overvægtige kvinder med PCOS er måske også disponeret til åreforkalkning, forhøjet blodtryk, hjertesygdom, knogleskørhed (osteoporose) og kræft i livmoderen (corpus cancer). Under alle omstændigheder kan alle disse sygdomme forebygges, og de forebygges først og fremmest gennem at undgå overvægt og fedme.

Budskaber
Der er 3 vigtige budskaber, som en kvinde med PCOS skal tage stilling til.

  1. Barnløshed
  2. Prævention
  3. Fedme

Kvinder med PCOS har som udgangspunkt sværere ved at opnå graviditet end kvinder uden PCOS. Derfor skal de søge læge inden de går i gang med projektet. Man kan angribe problematikken på flere måder.

En stigende vægtkurve skal vendes uanset vægten.

Behandling.
Kvinder med ønske om graviditet: behandling der fremmer muligheden for ægløsning.

Kvinder, der ikke ønsker at blive gravid: behandling rettes mod at normalisere blødningen.

P-piller nedsætter udskillelsen af FSH og LH, hvilket kan nedbringe niveauet af mandlige kønshormoner samt regulere blødningen. En nedsættelse af det mandlige hormon kan afhjælpe øget behåring og akne (“bumser”).

Gestagen i 10-12 dage hver måned kan nedbringe niveauet af de mandlige kønshormoner samt regulere blødningen. Kvinder kan blive gravide på denne behandling, som i øvrigt forudsætter aktivitet i livmoderslimhinden.

Mirena hormonspiral kan normalisere blødningsuregelmæssigheden ved at afstøde livmoderslimhinden. Forhindrer graviditet.

Spironolacton virker ved at nedsætte effekten af de mandlige hormoner.

Metformin regulerer hormondannelsen, specielt hos overvægtige kvinder. Kan anvendes af kvinder, der ønsker at blive gravide.

Clomifen citrat fremmer ægløsning hos kvinder, der ønsker at blive gravide.

Kvinder med PCOS, som ikke planlægger graviditet, har det samme behov for sikker prævention, som alle andre kvinder. Det gælder også ved svær PCOS, hvor der næsten ikke forekommer ægløsninger. Grunden er, at der alligevel ind imellem kommer en ægløsning. Jeg anbefaler P-piller af 3 grunde. (i) P-piller øger som sagt chancen for graviditet, og (ii) P-piller sikrer en mere fordelagtig hormonbalance med normal LH og mandligt kønshormon. (iii) Derved modvirker P-piller også øget hårvækst og uren hud.

Kvinder med PCOS skal undgå overvægt, dvs. BMI = Body Mass Index = vægten i kg divideret med højden i m2 skal være mindre end 25 kg/m2. Fedtvæv, som er under opbygning, udskiller masser af giftige hormoner, hvad fedtvæv under nedbrydning ikke gør. Overvægt forværrer derfor PCOS og øger risikoen for sukkersyge og hjertekarsygdomme, og overvægt er også den største risikofaktor, når det gælder brystkræft.

Det gælder om at vende vægtkurven. Hastigheden, hvormed vægten reduceres, er derimod underordnet. Kalorieindtagelsen skal reduceres og kalorieforbruget skal øges, altså en fornuftig diet og mere motion. Så enkelt er det faktisk.